• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Gevolgen van vochtproblemen

  Loskomend(e) behangpapier en verf

  Wat is er aan de hand?

  Vocht beschadigt niet alleen de structuur van je muur, ook de afwerking moet eraan geloven. Zo zie je vaak dat het papier en/of de verf loskomt. Bij kleine stukjes hoef je je geen zorgen te maken, maar stel je toch vragen bij hele vellen behang die los hangen.

  Natuurlijk kan de oorzaak ook liggen bij een verkeerde techniek. Of misschien heb je verf en lijm van slechte kwaliteit gebruikt? Dan is het probleem vrij vlug van de baan door klus opnieuw te doen. Maar als blijkt dat je met een vochtprobleem zit, is het een andere paar mouwen.

  In dat geval worden de loszittende materialen vaak veroorzaakt door schimmel. Als je even kijkt achter de verf of het behang, zie je allemaal onappetijtelijke vlekken zitten. Wat dan gedaan?

  Wat moet ik doen bij loskomend behangpapier?

  Beschimmeld behang valt niet meer te redden, alleen vervangen is een optie. Schrap het kapotte papier volledig van de muren. Daarna kan je de muur injecteren met een vochtbestrijdend mengsel. Zo’n middel vind je gemakkelijk in een doe-het-zelf-zaak of je kan een expert raadplegen.

  Laat de wand lang genoeg opdrogen voor je opnieuw behangt. Hoeveel tijd daar precies inkruipt, hangt af van de dikte van de muur. Bereid je voor dat het een paar maanden kan duren.

  Wat moet ik doen bij loskomende verf?

  Vlug een nieuwe laag verf leggen, helpt niets. Integendeel, je geeft jezelf alleen meer werk. Sowieso moet het schilderwerk vroeg of laat verwijderd worden.

  Hoe behandel je loskomende verf dan? Op dezelfde manier als loskomend behang. Je haalt alles grondig van de muur. Daarna kan je de muur injecteren met een vochtbestrijdend mengsel. Zo’n middel vind je gemakkelijk in een doe-het-zelf-zaak.

  Laat de wand lang genoeg opdrogen voor je opnieuw behangt. Hoeveel tijd daar precies inkruipt, hangt af van de dikte van de muur. Bereid je voor dat het een paar maanden kan duren.

  Niet vergeten!

  Bovenstaande technieken zijn niet erg duurzaam als je het vochtprobleem zelf niet oplost. De symptomen behandelen zonder de oorzaak aan te pakken, maakt het probleem op termijn alleen erger. Hoe erger het probleem wordt, hoe duurder de behandeling ook zal uitvallen.


  DELEN

  Logo