Oplossingen: Kelderdrainage
Wat is kelderdrainage?
Draineren is een techniek die wordt gebruikt om van insijpelend grondwater of opstijgend vocht af te geraken. Bedoeling is eigenlijk om het achterliggende probleem weg te werken: een te hoge grondwaterstand. Dat gebeurt door het waterniveau kunstmatig te verlagen.
Hoe dat gebeurt? Om het simpel uit te leggen: er wordt een leiding in de bodem gestoken, samen met een grote waterpomp. Die leiding vangt overtollige bodemvocht op. Het wordt weggepompt naar een plaats waar het geen kwaad kan, meestal een riool. Zo daalt de grondwaterstand en is een vochtige kelder voorgoed verleden tijd.
Waarom wordt het gebruikt?
Heel veel kelders hebben last van vochtproblemen. Daar zijn ze nu eenmaal gevoelig voor, zeker in combinatie met onze natte Belgische grond. Vaak worden ondergrondse ruimtes door zoveel grondwater omringd dat ze de druk gewoonweg niet aankunnen en het vocht langzaam binnensijpelt. Met alle gevolgen van dien.
Soms is de kelder bekuipen al voldoende om het probleem te verhelpen. Maar als de druk van het grondwater te hoog is, lost het toch weinig op. Drainage is dan een betere oplossing. Zo beperk je de luchtvochtigheid en voorkom je mogelijke miserie met water, zoals een ondergelopen kelder.
Soorten drainage
Er zijn heel wat soorten drainagesystemen. Welke het best past bij jouw situatie, hangt af van het precieze vochtprobleem en de ligging van je kelder. De populairste vormen zijn rand-, vloer- en wanddrainage.
- Randdrainage
/
Randdrainage is een slim idee als het water vooral binnenkomt via de kimnaad. Dat is het punt waar de muur de vloer raakt. Meestal gaat het dan om een betonnen bodem en een bakstenen muur. Omdat het vocht niet door het beton geraakt, wurmt het zich een weg langs het cement bij de naad.
/
Voor deze methode wordt een soort stenen goot gemetseld uit waterdichte cementmortel. Dat gebeurt onderaan de muur. Al het water dat weet door te dringen, komt in het kanaaltje terecht en stroomt zo naar een verzamelput. Daar wordt het met de hulp van een pomp naar een riolering afgevoerd.
/
Let wel: niet bij elk soort vloer is randdrainage mogelijk.
/ - Vloerdrainage
/
Wanneer het vocht van je kelder vooral in de vloer zit, is bodemdrainage een slimme zet. Voor dit systeem worden stroken noppenmembraan aan de grond vastgemaakt. Door de structuur van het materiaal ontstaan allemaal kleine gleufjes, die het water naar een verzamelput voeren. Bovenop de noppenfolie kan een betonnen vloer uitgegoten worden, dan merk je er helemaal niets van.
<span/ - Wanddrainage
/
Dit systeem wordt vooral aangeraden als het de muren zijn die last hebben van nattigheid. Eigenlijk gebeurt hier hetzelfde als bij vloerdrainage, maar dan tegen de wanden. Een noppenmembraam wordt aangebracht, waardoor verschillende gleufjes ontstaan die het vocht geleiden naar een verzamelput.
/
Wanddrainage wordt steeds gecombineerd met vloerdrainage. Dat kan niet anders, het water moet namelijk via de vloer afgevoerd worden. Vandaar dat deze methode ook wel box-in-box genoemd wordt.