• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Oplossingen bij vochtproblemen

    Oplossingen: Muren injecteren

    Wanneer is het nodig?

    Muren injecteren tegen vocht is vooral handig als je last hebt van opstijgend water. Dat wordt veroorzaakt door nattigheid die naar omhoog kruipt vanaf het grondniveau. De muur op zo’n halve meter hoogte injecteren met een vochtwerend product werkt heel efficiënt tegen dat specifiek probleem.

    Echt goedkoop is het inspuiten wel niet. Gelukkig kan je de klus perfect zelf klaren. Daar bespaar je zo’n 20 procent op de kostprijs mee, omdat je minder btw hoeft te betalen. Op zich is het geen moeilijk karwei, zolang je weet waar je mee bezig bent.

    Anders vraag je toch beter een professioneel vochtbestrijder om een handje te helpen. Je betaalt er wat voor, maar je krijgt kwaliteit terug. Bovendien is product laten inspuiten lang niet zo duur als het prijskaartje van de schade die het water uiteindelijk veroorzaakt.

    Wat kost het?

    Hoe hoog de prijs precies ligt, valt moeilijk in te schatten. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de omvang van het vochtprobleem, de grootte van de muren, en de gebruikte materialen.

    Vraag je een expert om de klus te klaren, dan betaal je gemiddeld 100 tot 150 euro per vierkante meter. Soms meer, omdat het misschien nodig is een meerlagensysteem te plaatsen. Dat is een soort wapeningsnet dat in de wand gestoken wordt. Het beschermt de muur tegen scheuren, zouten en een te hoge waterdruk.

    Wil je zelf de muur injecteren? Dan vind je in heel wat bouwzaken doe-het-zelf-kits. Gebruik je die, dan betaal je ongeveer 60 euro per lopende meter. Als je een handige Harry of Henriëtte bent, is het een voordelig systeem.

    Ben je niet helemaal zeker of het karwei iets voor jou is? Laat het inspuiten dan aan een professional over. Anders kan het rechtzetten van foutjes wel eens meer kosten dan de oorspronkelijk klus.

    Toch zelf doen?

    Zorg er ten eerste voor dat je weet waarmee je bezig bent. Je wil namelijk niet dat een expert alsnog achteraf moet komen en eerst jouw boeltje moet opruimen. Dit kost hen enkel meer tijd en jou meer geld.

    Je muren injecteren doe je met een speciale vochtwerende vloeistof of gel. Die kan je gewoon in een doe-het-zelfzaak vinden. Over het algemeen werkt de gel sneller, maar veel hangt ook af van het soort probleem. Onderzoek dus even wat het beste idee is voor jouw muren.

    Gluur eventueel eens bij vochtbestrijders welk middeltje zij gebruiken. Ze weten sowieso welke producten kwalitatief zijn en zorgen voor een oplossing op lange termijn. Verder heb je ook de volgende zaken nodig:

    • Mortel
    • Stofzuiger
    • Trechters
    • Injectiebuisjes
    • Beschermfolie
    • Metaaldetector
    • Boormachine
    • Boor van 14 tot 20 millimeter

    Heb je al die materialen bij elkaar? Dan kan je aan de slag. Wij leggen stap per stap uit wat je te doen staan.

    Stap 1: Herstel het metselwerk

    Zitten er scheuren of spleten in je muur? Repareer ze voor je aan de klus begint. Anders loopt het injectiemiddel gewoon weg.

     Stap 2: Bescherm de muren

    Leg een laag beschermfolie tegen de getroffen muur. Doe dat op zo’n manier dat je de vloer beschermt tegen morsen en vuiligheid.

    Stap 3: Boren maar

    Teken op de muur af waar je gaten gaat maken. Die moeten op ongeveer een halve meter hoog komen. Ze moeten tussen de 14 en 20 millimeter groot zijn.

    Boor de holtes in een hoek van 10 tot 30 graden, zodat het product naar beneden kan stromen. Zorg dat je zeker niet dieper gaat dan twee derden van de muurdikte. Tussen elke holte moet 10 tot 15 centimeter zitten.

    Stap 4: Het injecteren

    Begin niet zomaar met de vloeistof of gel in te spuiten. Zuig eerst alle stof en vuiligheid op, zodat niets in de gaten blijft hangen. Plaats dan de speciale injectiebuisjes in de holte.

    Stop een trechter in de buisjes en laat het vochtwerend middel voorzichtig lopen. Geef het even de tijd om goed in de muur te trekken. Het kan zijn dat je dat proces een paar keer moet herhalen, afhankelijk van de vochtigheid van  de wand.

    Als de taak volbracht is en de muren netjes opgedroogd zijn, vul je de gaten op met mortel.

    Stap 5: De spouwmuur

    Als je een spouwmuur hebt, dan moet je het proces na (minstens) een halfjaar nog eens uitvoeren op de buitenmuur. Of omgekeerd, te zien welk deel je eerst aangepakt hebt. Pas daarna mag je de wand opnieuw beschilderen of behangen.

    Denk eraan dat de binnenmuur dikker is dan de buitenmuur. Boor de gaten dus niet op dezelfde diepte.

    Stap 6: Probleem opgelost?

    Pas als het vochtwerend product volledig is uitgehard, kan je definitief vaststellen of het probleem opgelost is. Dat duurt over het algemeen één tot twee jaar.

    Niet vergeten

    Lees eerst de handleiding van de fabrikant van het injectiemiddel er nog eens op na. Misschien stelt die een lichtjes andere aanpak voor. Dan is het belangrijk die te volgen. Als de producten verkeerd toegepast worden, is de volledig behandeling nutteloos.


    DELEN

    Logo