Hygroscopische zouten
Wat zijn hygroscopische zouten?
Hygroscopische zouten worden ook wel muurzouten genoemd. Het woord ‘hygroscopisch’ betekent dat ze vocht aantrekken. De zouten komen van nature voor in de bodem, wat niet wil zeggen dat ze enkel in het grondwater zitten. De chloriden en nitraten waar het muurzout uit bestaat kunnen ook in omgevingsvocht zitten, bijvoorbeeld in regen. Meestal komt het fenomeen dan ook voor bij doorslaand of opstijgend vocht.
Je krijgt problemen met hygroscopische zouten als ze rechtstreeks in contact komen met het voeg- en metselwerk van jouw muren. Dat gebeurt vooral als de waterkering slecht werkt of ontbreekt.
Waterwát? Een waterkeringssysteem is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de bouwstenen wordt geplaatst. Dat gebeurt op grondniveau. De laag moet ervoor zorgen dat het grondvocht niet in het metselwerk trekt.
Is het systeem niet volledig in orde, dan dringt het grondwater door naar je muren. Wat (onder andere) voor de afzetting van hygroscopische zouten zorgt. Soms is er ook sprake van zoutuitbloei. Dan verschijnt ook witte aanslag op de muren.
Hoe herken je hygroscopische zouten?
Als de muur nog niet voldoende met zoutwater verzadigd is, dan duurt het even voor je er iets van merkt. Waarschijnlijk zijn er dan wel al andere aanwijzingen dat je met een vochtprobleem zit.
Een keer de stenen voldoende chloriden en nitraten hebben opgezogen, begint zoutuitbloei zich te vormen. Dat is een witte aanslag op de muur of gevel. Verwar het fenomeen niet met witte schimmel of salpeter, die er allebei op lijken.
Waar de uitbloei zich precies bevindt, hangt af van het soort waterprobleem waar je mee zit. Heb je last van opstijgend vocht? Dan zullen de vlekken zich onderaan de muur bevinden, tot ongeveer anderhalve meter hoog. Bij condensatievocht of doorslaand vocht gaan de plekken hoger zitten. Zelfs bouwvocht kan tot zoutaanslag leiden, dan zitten plekken zowat over heel de muur.
De aanslag op zich is niet zo’n ramp, die kan er makkelijk afgeborsteld worden. Het grootste probleem is dat zout water aantrekt. Wat dan weer voor meer vocht in de muur zorgt. Wat dan weer voor meer problemen zorgt. Wat ook weer voor meer zout zorgt. Wat dan … enfin, je belandt in een vicieuze cirkel.
Hoe bestrijd je hygroscopische zouten?
Zoals gezegd, vallen de zouten vlot van de muur te borstelen. Dat is niet zo’n gedoe, maar je lost er weinig mee op. Het vochtprobleem is er nog steeds. En hoe langer het blijft, hoe meer vochtplekken, schimmels, zwammen en ongedierte er verschijnen. Problemen die je huis én je gezondheid schaden.
Het slimste dat je kan doen is een expert raadplegen. Die achterhaalt wat het precieze probleem is en hoe je het best aanpakt.