Na werken in de straat
Hoe herken je het?
Misschien heb jij het al meegemaakt. Plots ervaar je vochtproblemen op plaatsen waar dat nooit eerder een issue was. Bijvoorbeeld een vroeger kurkdroge kelder die nu onder de schimmels en watervlekken zit. Natuurlijk is het perfect mogelijk dat je met pakweg een lek zit, maar het doet geen zeer ook even buitenshuis te zoeken.
Het gebeurt dat werken in de straat voor heel wat vochtoverlast bij buurtbewoners zorgt. Meestal wordt dat veroorzaakt door:
- Wegenwerken
- Rioleringswerken
- De aanbouw van een appartementsblok
De kelder krijgt meestal als eerste te maken met een overvloed aan water, maar vocht sijpelt soms ook binnen langs de gevel. Na een tijd kan het probleem zich uitbreiden naar hogere verdiepingen, met (on)dank aan opstijgend vocht. Je bent er dus maar beter snel bij. Gelukkig merk je vlug dat er iets niet helemaal in de haak is. Enkele zaken die weggeven dat je met een vochtprobleem zit:
- muffe geuren,
- krommend hout,
- vochtige muren,
- hogere luchtvochtigheid,
- condens op de ramen,
- loskomend behang en verf,
- vocht- en schimmelplekken op muren of plafond,
- ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes of vliegjes.
We kunnen nu wel die symptomen opsommen, maar in praktijk is het niet gemakkelijk om te bepalen welk probleem precies speelt. En wordt het wel echt veroorzaakt door de werken? Veel moeilijkheden met vocht hebben min of meer dezelfde kenmerken. Het aantal mogelijke oorzaken is ook niet te tellen. Dat maakt de zaak er soms erg verwarrend op, zeker als er meer dan één vochtprobleem in het spel is.
Om uitsluitsel te geven, huur je best een professional in. Zo weet je meteen wat er aan de hand is, hoe ernstig het is en wat je te doen staat.
Wat zijn de oorzaken?
Zoals gezegd ontstaan vochtmoeilijkheden na straatwerken vooral als het gaat om:
- Wegenwerken
Wegenwerken kunnen op heel wat manieren verantwoordelijk zijn voor vocht in je huis. Veel hangt af van het soort werken dat plaatsvond. Misschien werd het asfalt een tijdje weggehaald? Dan is het mogelijk dat meer regen dan gewoonlijk de bodem insijpelde en de grondwaterspiegel gestegen is. Of ligt het voetpad iets hoger dan vroeger? Dan bestaat de kans dat het hoger kwam te liggen dan je waterkering, waardoor die geen bescherming meer biedt.
/
Een waterwát? Een waterkeringssysteem is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de bouwstenen wordt geplaatst. Dat gebeurt op grondniveau. De laag moet ervoor zorgen dat het grondvocht niet in het metselwerk trekt. Maar als het trottoir hoger ligt dan de waterkering, werkt de beschermlaag niet.
/ - Rioleringswerken
Bij rioleringswerken zit het probleem in het vervangen van de oude rioolbuizen. Die zijn vaak zo kapot dat ze grondwater gewoonweg opslorpen en afvoeren. Als de leidingen vervangen worden door gloednieuwe exemplaren, kan het water nergens meer naartoe en stijgt het grondwaterpeil. Zodat het vocht toch plots de weg naar jouw kelder vindt.
/ - De bouw van een nieuw appartementsblok
Ook bij dit soort werken zijn er heel wat mogelijke oorzaken, afhankelijk van wat er precies gebeurt en op welke plaats. Problemen die hier optreden, hebben vaak te maken met de komst van extra grondwater. Tijdens de bouw wordt natuurlijk een deel van de bodem weggehaald, waardoor het water minder ‘plaats’ heeft. En dus zoekt het vocht op een andere manier een uitweg.
Het is geen slecht idee om een professional in te huren om meer duidelijkheid te krijgen. Zo kan je doelgericht te werk gaan en het probleem volledig uit de weg ruimen. Anders blijft het altijd terugkomen.
Wat zijn de gevolgen?
Net als alle soorten vochtproblemen heeft ook dit fenomeen zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:
Plus, het vocht trekt ongedierte aan in de vorm van zilver- en papiervisjes. Dat is niet rampzalig, de beestjes zijn op zich niet schadelijk. Behalve dan voor je behang, daar nemen ze graag een paar beten uit. Ook boeken zijn niet veilig.
Vocht vermindert na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt ook de waarde van de woning eronder.
Daarnaast is vocht ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.
Hoe behandel je het?
Wat doe je nu met dat water in je kelder? Het betekent gelukkig niet per se dat je drastische maatregelen moet nemen. Zelfs als dat wél het geval is, hoef je je geen al te grote zorgen te maken. ’t Is te zeggen, het zal je waarschijnlijk wel een serieuze cent kosten. Maar water in de kelder valt meestal perfect op te lossen. En wel met deze methodes:
Komt het water langs je gevel binnen? Of is het vocht al omhoog getrokken naar andere verdiepingen? Dan lees je er best onze pagina over opstijgend vocht op na.
Hoeveel kost het?
Allemaal goed en wel, maar wat betaal je om die vochtvlekken de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het vocht en wie het klusje uitvoert.
Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is natuurlijk ook een goede optie. Het slimste is dan om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.
De kans is klein dat de verzekeringen hier tussenkomen. Als er na werken vochtproblemen opduiken, dan wordt de schuld bij een mankement aan je huis gelegd. De aannemer kan er op zich niks aan doen dat er extra water vrijkomt door de werken. Jij kan er wel voor zorgen dat je woning er tegen bestand is. Ook op premies voor vochtbestrijding hoef je dus niet te rekenen.
Wat wel kan, is een schriftelijke aangifte doen van de waterschade bij de maatschappij die de straatwerken uitvoerde. Hou er wel rekening mee dat die normaal niet vergoed wordt.
Heb je daar toch je twijfels over? Of ben je niet 100 procent zeker dat het probleem (alleen) bij de werken ligt? Controleer dan zeker wat de exacte oorzaak is, desnoods met de hulp van een lekzoekbedrijf. Wie weet vallen de problemen toch onder de brandverzekering?