• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Gevolgen van vochtproblemen

    Schimmels en zwammen

    Schimmels

    Wat zijn schimmels?

    Schimmels zijn heel erg kleine organismen die houden van een vochtige omgeving. Het zijn eigenlijk een soort mini-paddenstoeltjes die zich voortplanten via sporen in de lucht. Zo vliegen ze ook jouw openstaande ruit of deur binnen.

    Als je geen last hebt van vocht, dan zal je daar niks van merken. De schimmelsporen komen en gaan zonder veel erg. Maar vinden ze ergens een lekker nat plekje, dan nestelen en ontwikkelen ze zich daar.

    Schimmels vormen zich als de sporen al een tijdje op een vochtig oppervlak zitten. Vaak vind je ze in de natte vertrekken van je huis. Dat zijn kamers met een hoger risico op overmatig vocht. Het gaat vooral om de badkamer, de keuken en het toilet. Ook de waskamer kan een doelwit zijn.

    Als je schimmel in huis hebt, zit je sowieso met een vochtprobleem. Dat kan iets kleins zijn dat makkelijk op te lossen valt, zoals te weinig ventilatie in de badkamer. Maar voor hetzelfde geld duiden de vlekken op een groter probleem, zoals een lek dat achter je muur verscholen zit. Hoe het ook zij, het is van belang dat je eerst achterhaalt wat de schimmel precies veroorzaakt. Anders mag je nog krabben en schrobben zoveel je wilt, de vlekken keren altijd terug.

    Hoe herken je schimmels?

    Je merkt gelukkig vlug of je met schimmels zit. Eerst zie je langzaamaan zwarte stipjes verschijnen. Na een tijdje groeien die uit tot serieuze donkere vlekken. Witte schimmel komt ook regelmatig voor in huis. Verwar die niet met salpeter. Dat is een probleem dat een volledig andere aanpak vraagt.

    Echt gevaarlijk zijn die schimmelsoorten niet, maar ze hebben wel vervelende gevolgen. Niet alleen je huis loopt schade op, ook je gezondheid. Zwarte schimmel produceert bijvoorbeeld een stof genaamd myotoxine. Als je dat inademt krijg je last aan de luchtwegen: hoestbuien, bronchitis, astmatisch klachten, noem maar op. Als je in contact komt met de vele sporen die dan in je huis rondhangen, krijg je daar ook nog eens huidirritaties en problemen met de slijmvliezen bij.

    Schimmels en bacteriën die groeien op een vochtige ondergrond veroorzaken bovendien vaak een muffe geur in huis. Die is erg sterk en trekt voornamelijk in textiel. Ook kleding die is opgeslagen in vochtige ruimtes zal de vieze reuk snel absorberen.

    Hoe verwijder je schimmels?

    Er zijn wel verschillende middeltjes om schimmel te bestrijden. Wij sommen er alvast 3 op:

    • Bleekmiddel
      Dé manier om van hardnekkige schimmel af te geraken: bleekmiddel met chloor. Meng het goedje eerst met genoeg water en breng het dan aan op de vlekken. Laat een minuut of 10 intrekken en neem dan de schimmel af met een vochtige doek.
      /
      Let op: bleekmiddel is niet bepaald gezond, zorg dat je een raam openzet om de dampen weg te krijgen.
      /
    • Azijn
      Geen zin in geknoei met bleekmiddel? Probeer het dan eens met azijn. Vooral witte azijn is vrij effectief tegen schimmelplekken. Het keukenmiddeltje werkt niet altijd even goed, maar het is wel goedkoper, gezonder en beter voor het milieu dan chemische producten. Plus: je hebt het zo bij de hand. Doet de azijn niet veel? Dan werkt soda misschien wel.
      /
    • Waterstofperoxide
      Waterstofperoxide of zuurstofwater koop je gewoon bij je drogist. Het wordt vaak gebruikt om wondjes te ontsmetten, maar schimmel wegwerken lukt ook. Breng aan op de vlekken, laat 10 minuten intrekken en schrobben maar. Nadeel is wel dat je er soms verkleuringen van krijgt, test dus even op voorhand.

    Gebruik deze technieken wel alleen als het geen al te groot probleem is. Gaat het om meer dan een paar vlekjes, doe dan beroep op een professioneel bedrijf om alle schimmel op een correcte manier te verwijderen.

    Zwammen

    Wat zijn zwammen?

    Zwammen verspreiden zich op dezelfde manier als schimmels: het gaat om een soort paddenstoelen die zich voortplanten via sporen in de lucht. Die vliegen zo jouw openstaande ruit of deur binnen.

    Als je geen last hebt van vocht, dan zal je daar niks van merken. De sporen komen en gaan zonder veel erg. Maar vinden ze ergens een lekker nat plekje, dan nestelen en ontwikkelen ze zich daar.

    Meestal zijn het oudere woningen die slachtoffer worden van de huiszwam. Zeker als die woning veel hout bevat. De zwammen settelen zich meestal in hout dat minstens 20 procent aan vocht bevat. De sporenplant gedijt het best in ruimtes met een vochtigheidsgraad van zeker 70%.  Meestal speelt dan wel een onderliggend vochtprobleem, zoals een lekkage of opstijgend water.

    Hoe herken je zwammen?

    De huiszwam herken je vlug aan de roestbruine kleur met witte rand. Rond het vruchtlichaam zie je een bruin- of roodachtig poeder. Dat zijn de sporen. Verder vallen ook de schimmeldraden op: witte vlekjes die op het houtoppervlak zitten. Die draden vervoeren water van het hout naar het lichaam. De huiszwam kan een doorsnede van maar liefst 1 meter bereiken.

    De sporen van de zwam hebben praktisch geen voedsel, licht, water of lucht nodig om zich te verspreiden. Zo krijg je al vlug in heel je huis last van paddenstoelen. Grijp dus in van zodra je merkt dat iets niet klopt. De zwam is een stuk gevaarlijker dan gewone schimmel: het is in staat de stabiliteit van je woning in gevaar te brengen.

    Hoe? De paddenstoelen halen ijzer en calcium uit het pleister- en metselwerk, plus voeden zich met het hout waar ze op groeien. Dat zorgt voor heel wat constructieschade. Zeker als ze de tijd krijgen om te groeien en zich te verspreiden.

    Ook je gezondheid lijdt onder de aanwezigheid van zwammen. Omdat het om een soort van schimmel gaat, zijn de klachten ongeveer dezelfde: hoestbuien, bronchitis, astmatisch klachten, huidirritaties, problemen met de slijmvliezen, enzovoort.

    Bovendien zorgen de sporenplanten ervoor dat er niet bepaald een frisse geur in huis hangt. De muffe reuk is erg sterk en trekt vooral in textiel. Ook kleding die is opgeslagen in vochtige ruimtes zal de stank snel absorberen.

    Hoe verwijder je zwammen?

    Het bestrijden van zwammen is niet gemakkelijk. Het beste is zo snel mogelijk een expert te contacteren. Die zal ervoor zorgen dat de sporen zich niet gaan verspreiden bij het weghalen van de sporenplant met speciaal zwamdodend middel.

    Tijdens de bestrijding wordt het aangetaste metsel- en houtwerk verwijderd, plus de zones rond die materialen. Reken dus in dat de weggehaalde onderdelen (hout, metselwerk, enzovoort) moeten vernieuwd worden.

    Zwammen op muur door vochtprobleem

    Wat is het verschil tussen schimmels en zwammen?

    Hoe merk je nu of je met schimmels of zwammen zit? Of misschien met allebei? Op zich duiden die twee termen op elkaar. ‘Schimmel’ is een bredere term gebruikt voor verschillende soorten funghi, ‘zwam’ is een soort schimmel.

    Hoe ken je dan het onderscheid? Op het zicht. Bij huisschimmels gaat het eerder om vlekken op de muren of het plafond die een rare geur uitstoten. In zwammen herken je echt paddenstoelen, compleet met vruchtlichaam, sporen en schimmeldraden.

    Schimmels op muur door vochtprobleem


    DELEN

    Logo