• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Gevolgen van vochtproblemen

  Gezondheidsproblemen

  Welke gezondheidsproblemen krijg ik door vocht?

  Vochtproblemen hebben niet alleen negatieve gevolgen voor je woning. Je gezondheid komt er ook niet te best van af.

  Er is al redelijk wat onderzoek gebeurd naar gezondheidsproblemen door vocht. Wat blijkt? Veel mensen met atopische astma leven in een oude woning met een teveel aan water. Bewoners van een vochtige woning hebben ook 25% meer kans op gezondheidsklachten. Daar stopt het niet bij. Tussen natte muren zitten brengt heel wat concrete problemen met zich mee.

  Aangetast immuunsysteem

  Een teveel aan water in huis hebben, brengt hopen kleine en grote kwalen met zich mee. Hoe onbeduidend ze ook lijken, ze hebben allemaal samen wel effect op ons energiepeil en immuunsysteem. Als gevolg daarvan word je sneller ziek en krijg je vlugger ontstekingen. Wat er voor zorgt dat je immuunsysteem verder verzwakt.

  Astma en allergieën

  Niet alleen schimmels en bacteriën voelen zich thuis in een natte omgeving. Ook huisstofmijt gedijt er prima. Jammer genoeg infecteert dat organisme met gemak je luchtwegen, waardoor je vlugger allergieën en astma ontwikkelt.

  Beide aandoeningen hebben gelijkaardige symptomen: kortademigheid, een gevoel van benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling.

  Heb je sowieso al last van een allergie of van astma? Dan zullen die klachten alleen maar toenemen.

  Reuma

  Natuurlijk krijg je geen reuma omdat je in een huis vol nattigheid woont. Maar als je met de kwaal zit, verergeren de symptomen wel. Je gewrichten worden stijver en pijnlijker, waardoor bewegen steeds moeilijker wordt.

  Hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid

  Dergelijke klachten komen vooral bij condensatievocht tevoorschijn. Dat fenomeen wordt veroorzaakt door een tekort aan ventilatie. Zo komt er te weinig verse lucht binnen en vormt zich een teveel aan CO2. We hoeven je niet uit te leggen dat dat geen pretje is.

  Ongedierte

  Veel insecten hebben een vochtige omgeving nodig om te overleven. Denk maar aan pissebedden en zilvervisjes. Als je met natte muren of plafonds kampt, maken de diertjes zich snel te gast in jouw woning. Zeker in vochtige kelders vertoeven ze graag.

  Hoewel de insecten geen direct gezondheidsrisico met zich meebrengen, zijn ze niet bepaald fijne huisgenoten. Ze trekken ook steeds meer van hun broertjes en zusjes aan, wat de toestand onhygiënisch maakt.

  Na verloop van tijd loop je risico op het ontwikkelen van verschillende ontstekingen, bijvoorbeeld op het neusslijmvlies. Die chronische rhinitis heeft symptomen als hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, oogirritaties en door de neus spreken.


  DELEN

  Logo