• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Soorten vochtproblemen

    Na spouwmuurisolatie

    Hoe herken je het?

    De spouwmuur is eigenlijk de buitenschil van je woning. Het bestaat uit 2 evenwijdige delen: de binnen- en de buitenmuur. De ruimte die daartussen zit, wordt de spouw genoemd. Die heeft als functie om vocht buiten en warmte binnen te houden. Als je extra bescherming wilt, kan je de spouw isoleren.

    Een goede zaak, want zo verlies je minder hitte en daalt je energiefactuur. De isolatie dempt ook geluiden van buiten. Alleen heeft het één groot nadeel. Het vocht dat in de woning zit, vindt geen uitweg meer. Dat gaat meestal over condensatievocht veroorzaakt door onze dagelijkse bezigheden: ademen, zweten, koken, douchen, poetsen, enzovoort. Een gezin van 4 produceert elke dag maar liefst 10 tot 15 liter condens. Zelfs je huisplanten stoten vocht uit, tot een volle liter per dag.

    Nieuwe(re) woningen krijgen niet zo snel last van nattigheden na het isoleren van de spouwmuur. Tijdens de bouw wordt nu meestal een vochtwerende laag op de eerste rij stenen aangebracht. Maar bij huizen gebouwd voor 1980 was dat nog niet het geval. Bij die gebouwen hoopt het vocht zich na een tijdje op in de spouwmuur, waardoor je muren vochtplekken vertonen. Je merkt dus best snel dat je met een waterprobleem zit. Andere aanwijzingen zijn:

    • Schimmels
    • Vochtdoorslag
    • Hogere luchtvochtigheid
    • Muffe geuren, soms zelfs stank
    • Vochtige binnen- en buitenmuren
    • Condens, vooral op ramen en spiegels

    We kunnen nu wel die symptomen opsommen, maar in praktijk is het niet gemakkelijk om te bepalen welk probleem precies speelt. En wordt het wel echt veroorzaakt door de spouwmuurisolatie? Veel moeilijkheden met vocht hebben min of meer dezelfde kenmerken. Het aantal mogelijke oorzaken is ook niet te tellen. Dat maakt de zaak er soms erg verwarrend op.

    Om uitsluitsel te geven, huur je best een professional in. Zo weet je meteen wat er aan de hand is, hoe ernstig het is en wat je te doen staat.

    Wat zijn de oorzaken?

    Zoals gezegd, treden vooral problemen met condensatievocht op als je net spouwmuurisolatie installeerde. Dat is een interne oorzaak, maar soms spelen ook externe factoren mee.

    Als de isolatie zowel de binnen-  als de buitenmuur raakt, dan vormt het een soort brug voor nattigheid van buitenaf. Het vocht dat de buitenmuur opneemt, sijpelt door naar het isolerend materiaal. Van daar baant het zich een weg naar de binnenmuren, die algauw natte plekken en schimmels vertonen.

    Dat probleem wordt voorkomen als je spouwmuur een waterkeringssysteem heeft. Een wátsysteem? Een waterkeringssysteem is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de bouwstenen wordt geplaatst. Dat gebeurt op grondniveau. De laag moet ervoor zorgen dat het vocht niet in het metselwerk trekt. En het dus ook niet in je living belandt.

    Heb je een huis gebouwd na 1980? Dan zal je wel zo’n waterkering hebben. Mensen met woningen van in de jaren ’50, ’60 en ‘70 checken best nog eens hoe het bij hen zit. En wie een woonst heeft van voor 1950 moet er niet echt op rekenen. Tenzij het gebouw tijdens een grondige renovatie nog een kering kreeg.

    Bij een ontbrekend of slecht werkend waterkeringssysteem zien we 2 soorten vochtproblemen terugkeren:

    Het is geen slecht idee om een kenner te vragen om meer duidelijkheid. Zo kan je doelgericht te werk gaan en het probleem volledig uit de weg ruimen. Anders blijft het altijd terugkomen.

    Wat zijn de gevolgen?

    Net als alle soorten vocht heeft optrekkend water zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:

    Plus, het vocht trekt ongedierte aan in de vorm van zilver- en papiervisjes. Dat is niet rampzalig, de beestjes zijn op zich niet schadelijk. Behalve dan voor je behang, daar nemen ze graag een paar beten uit. Ook boeken zijn niet veilig.

    Opstijgend vocht vermindert na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt ook de waarde van de woning eronder.

    Daarnaast is vocht ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.

    Hoe behandel je het?

    Gelukkig betekent niet elke kleine vochtvlek dat je drastische maatregelen moet nemen. Zelfs als dat wél het geval is, hoef je je geen grote zorgen te maken. ’t Is te zeggen, het zal je waarschijnlijk wel een cent kosten. Maar het probleem valt wel perfect op te lossen.

    Het slimste is dat eerst een kenner langskomt om de situatie in te schatten. Hij of zij kan je dan meer vertellen over het hoe, wat, waar en waarom. Zo is het makkelijker één van de bestrijdingsmethodes te kiezen. De meest gangbare oplossingen zijn:

    Vooral bij problemen met condensatie.

    Vooral bij problemen met doorslaand of insijpelend vocht.

    Vooral bij problemen met doorslaand of insijpelend vocht.

    Hoeveel kost het?

    Allemaal goed en wel, maar wat betaal je om die vochtvlekken de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het probleem en wie het klusje uitvoert.

    Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is natuurlijk ook een slimme optie. Het beste is dan om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.

    Omdat je veronderstelt bent vocht na spouwmuurisolatie min of meer in de hand te hebben, komen de verzekeringen hier niet tussen. Op premies voor vochtbestrijding hoef je waarschijnlijk niet te rekenen, maar proberen mag altijd. Voor sommige vochtproblemen die je aanpakt in je woning, maak je aanspraak op een overkoepelende renovatiepremie. Meestal gaat het dan wel over opstijgend of insijpelend vocht.

    Heb je daar toch je twijfels over? Of ben je niet 100 procent zeker dat het (alleen) om problemen met de spouwmuur gaat? Controleer dan zeker wat de exacte oorzaak is, desnoods met de hulp van een lekzoekbedrijf. Wie weet vallen de problemen toch onder de brandverzekering?

     

    Herken je deze problemen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.


    DELEN

    Logo