• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Oplossingen bij vochtproblemen

    Oplossingen: Kelderbekuiping

    Wat is kelderbekuiping?

    Kelderbekuiping wordt ook wel eens kelderdichting genoemd. Het is een oplossing die vaak gebruikt wordt als je last hebt van insijpelend grondwater of opstijgend vocht in een ondergrondse ruimte.

    Eigenlijk gaat het om een waterafstotende cementlaag die aangebracht wordt op de muren en soms de vloer. Meestal worden verschillende lagen gelegd, zodat er zeker geen vocht meer door de wanden geraakt.

    kelderbekuiping als oplossing voor een vochtprobleem

    Waarom wordt het gebruikt?

    Heel veel kelders hebben last van vochtproblemen. Daar zijn ze nu eenmaal gevoelig voor, zeker in combinatie met onze natte Belgische grond. Vaak worden ondergrondse ruimtes door zoveel grondwater omringd dat ze de druk gewoonweg niet aankunnen en het vocht geleidelijk binnenlaten. Met alle gevolgen van dien.

    Vooral als het vertrek als leefruimte gebruikt wordt, is het aangeraden om een grondige kelderbekuiping uit te voeren. Zo beperk je de luchtvochtigheid en voorkom je mogelijke miserie met water, zoals een ondergelopen kelder.

    Hoe wordt kelderbekuiping uitgevoerd?

    Kelderdichting laat je best aan een vakman- of vrouw over. Niet de goedkoopste oplossing, omdat het een heel arbeidsintensieve methode is, maar wel de meest kwalitatieve. Veel hangt af van de staat van de kelder en welk vochtprobleem precies speelt.

    Als je een handige Harry of Henriëtte bent, kan je het klusje natuurlijk wel zelf klaren. Twijfel je of het wel iets voor jou is? Roep er dan een professional bij. Anders kan het rechtzetten van foutjes wel eens meer kosten dan het oorspronkelijke karwei.

    De mensen met twee rechterhanden onder ons, geven we in elk geval een klein stappenplan mee.

    Stap 1: Kap de oorspronkelijke bezetting zo goed mogelijk van de muren. Meestal bestaat die coating uit cement.

    Stap 2: Nu je de muurstenen zelf ziet, onderzoek je op welke plaatsen vocht doorkomt. Breng op die plekken een waterdichte cementmortel aan, liefst sneldrogend. Zo’n product vind je gemakkelijk in de doe-het-zelf-winkel. Herhaal dat proces verschillende keren als het moet.

    Stap 3: Ben je zeker dat alles potdicht zit? Dan mag je beginnen met de dichtingslagen op de wanden te smeren. Start met één of meerdere grondlagen. Als de ondergrond volledig glad is, verstevig je de muur met cementmortel waar (eventueel) kunsthars aan toegevoegd is.

    Besteed extra aandacht aan plekken waar de vloer de grond raakt, de kimnaad genoemd. Verstevig die dubbel, het is een zwak punt.

    Niet vergeten: Lees goed na op de gebruiksaanwijzing hoeveel droogtijd je producten nodig hebben. Dat kan met gemak verschillende dagen in beslag nemen.

    Kelderdrainage

    Als de druk van het grondwater té hoog is, dan lost dichting weinig op. Kelderdrainage is dan een betere oplossing.


    DELEN

    Logo