• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Oplossingen bij vochtproblemen

    Oplossingen: Ventilatie

    Waarom is ventilatie belangrijk?

    Ventilatie is van groot belang om een gezonde luchtkwaliteit in huis te behouden. Als je een ruimte niet voldoende ventileert, ontstaan hoge concentraties CO2. Die leiden tot lichamelijke klachten als hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid.

    Maar ook om vochtproblemen te voorkomen is het van belang om je woning goed te ventileren. Vooral condensatievocht vormt een risico als de lucht niet op tijd ververst wordt.

    Wat zijn de gevolgen van niet genoeg ventileren?

    We haalden het hierboven al even aan: te weinig ventileren zorgt voor ongezonde lucht en vochtproblemen. Beide fenomenen hebben zo hun nadelige gevolgen. Niet alleen krijg je last van pijn en uitputting, maar ook van hoesten. Heb je last astma of reuma?  Dan zullen die klachten alleen maar verergeren.

    Door slechte ventilatie ontstaat vaak ook condensatievocht. Dat leidt tot verdere vochtproblemen en heel wat nare toestanden. Denk maar aan schimmels in huis en vieze geurtjes. Na verloop van tijd trekt het zelfs ongedierte aan en beschadigt het je woning.

    Hoe moet je ventileren?

    De enige manier om dergelijke problemen te voorkomen én bestrijden, is zorgen dat de lucht op tijd afgevoerd en ververst wordt.

    De beste optie is een mechanisch ventilatiesysteem plaatsen. Zo wordt de vochtige lucht regelmatig verfrist en behoud je steeds een goede luchtkwaliteit. Let er wel op dat je de installatie soms onderhoudt en controleert. Anders werkt het systeem na een tijd niet meer optimaal of treden er zelfs verstoppingen op. Veel hangt natuurlijk af van wat voor soort ventilatie je kiest.

    Een misschien meer voor de hand liggende oplossing, is gewoon ramen en deuren openzetten. Heel handig, maar wel alleen als het buiten lekker weer is. Bovendien raden sommige vochtexperts net af om op die manier de lucht te verversen. Het droogt eventueel natte ruimtes dan wel een beetje op, maar langs de openstaande deur verdwijnt het vocht naar … de rest van je huis. En dat is nu ook weer niet de bedoeling.

    Begin ook niet met kamers te verwarmen in een poging mogelijke natte plekken te drogen. Zo haal je wel tijdelijk de damp weg, maar niet het vocht. Van het moment de ruimtes weer afkoelen, is het probleem terug. Je zou dus constant moeten stoken om de luchtvochtigheid te beperken. Toch een kleine ramp voor je energiefactuur. Bovendien zorgen hoge temperaturen gecombineerd met hoge luchtvochtigheid alleen maar voor meer schimmels.

    Soorten ventilatiesystemen

    Ventilatie is van groot belang.” Makkelijk gezegd, maar welk systeem past best bij jouw woning? Wij leggen even kort de 4 soorten voor je uit.

    ventilatiesysteem

    Ventilatiesysteem A 

    De eerste methode is mechanische hulp laten voor wat het is. De luchttoevoer en -afvoer gebeuren op natuurlijke wijze. Dat is een lichtjes gedateerde manier, maar elk zijn ding. Plaats wel ventilatieroosters in je huis, zodat er genoeg frisse lucht toegevoerd wordt.

    Voordelen:

    • Goedkoop.
    • Weinig installatie nodig.

    Nadelen:

    • Je bent afhankelijk van het weer.

    Ventilatiesysteem B

    Hier verloopt de luchttoevoer mechanisch, maar de afvoer gaat nog op natuurlijke wijze. Via ventilatieroosters of openstaande deuren, dus.

    Voordelen:

    • Niet duur
    • Je geraakt vlotter aan moeilijk bereikbare kamers.

    Nadelen:

    • Veel warmteverlies.

    Ventilatiesysteem C

    Ventilatiesysteem C is het omgekeerde van B. De luchttoevoer verloopt nog natuurlijk, maar de afvoer gaat op een mechanische manier. Deze methode is ideaal voor woningen die grondig gerenoveerd zijn. Het is dan niet altijd mogelijk om de vuile lucht vlotjes weg te krijgen.

    Het C+ systeem bestaat trouwens ook. De luchtaanzuiging van vochtige en vervuilde lucht verloopt hier zelfregelend. Bij de gewone C gebeurt het continue, maar zo verdwijnt ook veel warmte.

    Voordelen:

    • Lager verbruik.
    • Lagere investeringskost.

    Nadelen:

    • De buitenlucht komt rechtstreeks langs de roosters binnen. Zo ontstaat er soms tocht en moet je extra verwarmen.
    • De lucht wordt niet gefilterd. Vervuilende gassen komen dus mee je woning in. (Bij C+ gebeurt dat niet).

    Ventilatiesysteem D

    Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aan- als afvoer van verse lucht volledig mechanisch. Dat gaat via een netwerk van ventilatiekanalen en ventilatoren.

    Er bestaat ook een D+, also known as balansventilatie. Dit systeem werkt met warmterecuperatie. De warmte uit de oude lucht gaat over naar de verse zuurstof.

    Voordelen:

    • De luchttoevoer kan gefilterd worden.
    • Energiezuinig door recuperatie van warmte. (Toch de D+).

    Nadelen:

    • Grote investering.
    • Bij slechte isolatie kan je het voordeel niet volledig benutten.

    ventilatie rooster

    Ventilatie bij nieuwbouw en renovatie

    Zowel bij nieuwbouw als bij energetische renovaties ben je verplicht een volledig ventilatiesysteem te plaatsen. Je moet dus kiezen tussen ventilatiesysteem C of D. Meestal wordt de D aangeraden, vooral in bijna-energieneutrale woningen (BEN). De uitgebreide isolatie en de ventilatiemethode tillen elkaar dan op.

    Ventilatiesysteem C Ventilatiesysteem D
    3.000 – 3.500 euro 5.500 – 7.000 euro
    Lager verbruik. Hoger verbruik.
    Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer. Zowel luchttoevoer als luchtafvoer gebeuren mechanisch.
    Lucht wordt niet gefilterd. Lucht wordt wel gefilterd én op een aangename temperatuur gebracht.
    Geen warmteterugwinning, dus hogere stookkosten. Warmteterugwinning (D+) dus lagere stookkosten.

     


    DELEN

    Logo