Water in de kelder
Hoe herken je het?
Heel veel kelders hebben last van vochtproblemen. Ondergrondse ruimtes zijn daar nu eenmaal gevoelig voor, zeker in combinatie met onze natte Belgische grond. Door al die nattigheid kunnen bepaalde kelders niet of nauwelijks gebruikt worden. Best jammer, eigenlijk. Daar gaat je kans op een fijne wijnkelder of aparte chillruimte voor je tieners.
Gelukkig merk je al snel dat er een teveel aan water in je kelder zit. Dan kan je tenminste ingrijpen voor het te laat is. Enkele zaken die weggeven dat er iets aan de hand is:
- muffe geuren,
- krommend hout,
- vochtige muren,
- hogere luchtvochtigheid,
- condens op de ramen,
- loskomend behang en verf,
- vocht- en schimmelplekken op muren of plafond,
- ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes of vliegjes.
We geven je die symptomen wel mee, maar in praktijk is het minder makkelijk om te bepalen of het probleem specifiek in de kelder zit. Veel vochtproblemen hebben min of meer dezelfde kenmerken. Om uitsluitsel te geven, huur je best een professional in. Zo weet je ook meteen hoe ernstig de situatie is.
Wat zijn de oorzaken?
Water of vocht in de kelder heeft ontzettend veel oorzaken. Meestal ligt het probleem bij de buitenmuren die niet genoeg beschermd zijn tegen binnendringend grondwater. Dat heet zijwaartse infiltratie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
- Condensatie
Condensatieproblemen komen heel regelmatig voor in kelders. De ruimte is vaak vrij slecht verlucht en onderhevig aan temperatuurschommelingen. Omdat je er moeilijk vlug een deur of ruit kan openzetten, is het een idee om te investeren in een ventilatiesysteem.
/ - Slechte afvoer
Door een kapotte drainage of een lek in de waterleiding, zit je ook algauw met teveel vocht in de kelder. Je lost het makkelijk op door de afvoer of leiding te herstellen.
/ - Grondvocht
Zoals hierboven gezegd is grondwater het grootste probleem in ondergrondse ruimtes. Muren en vloeren zijn er niet altijd op voorzien om het vocht buiten te houden. Zeker bij hevige regen betekent dat serieuze miserie. Het grondwaterpeil stijgt dan, zodat nog meer nattigheid de kans ziet binnen te geraken.
/ - Doorslaand vocht
Vooral in oudere huizen ontstaan al eens beschadigingen en scheuren in de muren. Dan is het een eitje voor regenwater en eventueel grondwater om binnen te geraken.
/ - Kimlekkage
Kim wie? Een kimlekkage is een slechte verbinding van de vloer met de muur. Eigenlijk zit er een soort kier waar water en vocht door sijpelen.
/ - Rioleringswerken
Nu en dan hoor je ervan: kurkdroge kelders die na werken aan de riolering plots vochtig worden. Dat komt omdat de oude rioolbuizen vaak zo kapot zijn dat ze grondwater opslorpen en afvoeren. Als die vervangen worden door gloednieuwe exemplaren, dan kan het water nergens meer naartoe en stijgt het peil. Zodat het water toch plots de weg naar jouw kelder vindt.
Wie of wat nu precies het opstijgend water in jouw woning veroorzaakt, is moeilijk te zeggen. Wij gaven hierboven een aantal gangbare factoren, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Soms spelen ook verschillende oorzaken tegelijk een rol.
Het is geen slecht idee om een professional in te huren om meer duidelijkheid te krijgen. Zo kan je doelgericht te werk gaan en het probleem volledig uit de weg ruimen. Anders blijft het altijd terugkomen.
Wat zijn de gevolgen?
Net als alle soorten vocht heeft optrekkend water zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:
Opstijgend vocht vermindert na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt de waarde van de woning er zwaar onder.
Daarnaast is vocht in huis ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.
Sowieso pak je de situatie best zo snel mogelijk aan. Want je loopt ook nog eens het risico dat heel je huis onstabiel wordt. Klinkt wel heel dramatisch? De muren, het plafond en de vloer van je kelder lopen structurele schade op als de vochtproblemen te lang aanhouden. Aangezien je kelder het fundament is van heel je woning, kan dat ervoor zorgen dat het gebouw verzakt.
Gebruik daarvoor wel duurzame oplossingen. Even vlug het water verwijderen met een pomp helpt de situatie wel even, maar lost het niet op. Het vocht komt na een paar maanden weer terug.
Hoe behandel je het?
Wat doe je nu met dat water in je kelder? Het betekent gelukkig niet per se dat je drastische maatregelen moet nemen. Zelfs als dat wél het geval is, hoef je je geen al te grote zorgen te maken. ’t Is te zeggen, het zal je waarschijnlijk wel een serieuze cent kosten. Maar water in de kelder valt meestal perfect op te lossen. En wel met deze methodes:
Oké, deze oplossingen alleen zijn misschien niet genoeg om het vocht uit jouw kelder weg te houden. Tenslotte blijft het een ondergrondse ruimte met weinig tot geen zonlicht of buitenlucht. Je loopt altijd het risico op bijvoorbeeld condensatie. Plaats daarom een ventilatiesysteem in de kelder of zorg voor een rooster. Zo wordt de lucht op tijd ververst en voorkom je heel wat problemen.
Hoeveel kost het?
Allemaal goed en wel, maar wat betaal je om die vochtvlekken de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het probleem en wie het klusje uitvoert.
Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is natuurlijk ook een slimme optie. Het beste is dan om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.
Omdat je veronderstelt bent water in de kelder min of meer onder controle te hebben, komen de verzekeringen hier niet tussen. Ook op premies voor vochtbestrijding hoef je niet te rekenen.
Heb je daar toch je twijfels over? Of ben je niet 100 procent zeker dat het (alleen) om water in de kelder gaat? Controleer dan zeker wat de exacte oorzaak is, desnoods met de hulp van een lekzoekbedrijf. Wie weet vallen de problemen toch onder de brandverzekering?