• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Soorten vochtproblemen

    Vocht door lekkage

    Hoe herken je het?

    Een waterlek kan voor vochtproblemen zorgen in alle delen van de woning. Een druppende kraan of doorlopende wc vallen natuurlijk vlug op, maar het zijn de verborgen lekkages die voor de grootste miserie zorgen.

    Als bijvoorbeeld een buis diep weggestoken achter de wanden begint te lekken, duurt het gemakkelijk maanden tegen dat je er iets van merkt. Dan is het natuurlijk al een vergaand probleem. En is er enorm veel water verloren gegaan.

    Gelukkig merk je ook bij verborgen lekkages vrij vlug dat iets niet helemaal pluis is. Aanwijzingen zijn:

    • muffe geuren,
    • krommend hout,
    • hogere luchtvochtigheid,
    • slechtwerkende isolatie,
    • condens op de ramen,
    • loskomend behang en verf,
    • een hoge waterfactuur zonder aanleiding,
    • een hogere energierekening zonder aanleiding,
    • vocht- en schimmelplekken op muren of plafond,
    • ongedierte zoals pissebedden, zilvervisjes of vliegjes.

    We geven je die symptomen wel mee, maar in praktijk is het helemaal niet makkelijk om te bepalen of het effectief om een lek gaat. Veel vochtproblemen hebben min of meer dezelfde kenmerken. Zeker bij een lekkage kan al eens een verkeerde diagnose gesteld worden. Afhankelijk van waar het zich bevindt en hoe groot het is, wordt het vaak aanzien voor een ander waterprobleem.

    Om uitsluitsel te geven, huur je best een professional in. Zo weet je ook beter hoe ernstig de situatie is.

    Wat zijn de oorzaken?

    Lekkages hebben ontzettend veel oorzaken. Meestal ligt het probleem bij ofwel het dak, ofwel de leidingen.

    • Bij daklekken ligt het probleem – logischerwijze – bij de dakgoot of de dakbedekking. Soms zijn die gewoonweg verouderd. Of lopen ze tijdens stormweer schade op door bijvoorbeeld stenen of losgekomen takken.
    • Een andere vaak geziene oorzaak zijn oude, kapotte of gesprongen afvoerbuizen en leidingen van de centrale verwarming. Probleem daarmee is dat een dergelijk lek heel lang verborgen kan blijven. Check dus regelmatig je watermeter op onregelmatigheden. Dat is de snelste manier om een inwendige lekkage op te sporen.

    Wie of wat nu precies de vochtproblemen in jouw woning veroorzaakt, is vaak niet direct te zeggen. Wij gaven hierboven wel een aantal veel voorkomende factoren, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Soms spelen ook verschillende oorzaken tegelijk een rol.

    Het is geen slecht idee om een expert in te huren om meer duidelijkheid te krijgen. Zo kan je doelgericht te werk gaan en het probleem volledig uit de weg ruimen. Anders blijft het vocht altijd maar terugkomen.

    Wat zijn de gevolgen?

    Net als alle soorten vocht heeft optrekkend water zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:

    Het vocht trekt ook ongedierte aan in de vorm van zilver- en papiervisjes. Dat is niet rampzalig, de beestjes zijn op zich niet schadelijk. Behalve dan voor je behang, daar vullen ze graag hun buikjes mee. Ook boeken zijn niet veilig.

    Opstijgend vocht vermindert na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt de waarde van de woning er zwaar onder.

    Daarnaast is vocht in huis ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.

    Hoe behandel je het?

    Gelukkig betekent een lek niet per se dat je drastische maatregelen moet nemen. Zelfs als dat wél het geval is, hoef je je geen al te grote zorgen te maken. ’t Is te zeggen, het zal je waarschijnlijk wel een serieuze cent kosten. Maar een lek valt vaak wel goed op te lossen. En wel op de volgende manier:

    Fase 1: lekdetectie

    Staat het vast dat je met een lek zit? Dan laat je best nog een detectie doen. Zo heb je zekerheid over het hoe en waar van het lek. Wat houdt zo’n onderzoek precies in? Een expert spoort met speciale apparatuur lekkages op die anders niet te zien zijn. Hij of zij gebruikt daarvoor een infraroodcamera, ultrasone detectie, endoscopie, een vochtmeter en een druktest.

    Lekdetectie is heel precies en wordt uitgevoerd over de volledige woning. De specialist zal dus zeker een paar uur bezig zijn. Na afloop krijg je een rapport met alle bevindingen en professioneel advies over de beste aanpak. Voor een volledige lekdetectie betaal je gemiddeld 300 à 400 euro.

    Fase 2: lekafdichting

    Natuurlijk moet de lekkage ook nog gedicht worden. Daar zijn verschillende methoden voor. Je laat de keuze best afhangen van een professional. Die kan beter inschatten welke werkwijze best in jouw situatie past.

    Het hangt af van de omvang en de aard van het waterlek of er al dan niet breekwerk bij komt kijken. Vergeet zeker niet de water-  en breekschade op te meten. Niet alleen voor de verzekeringen, maar ook omdat de bouwmaterialen soms te zwaar zijn aangetast. Die moeten vervangen worden om je huis niet in gevaar te brengen en toekomstige problemen te vermijden.

    Hoeveel kost het?

    Allemaal goed en wel, maar wat betaal je eigenlijk om dat lek de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het probleem en wie het klusje uitvoert.

    Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is in dit geval wel een slimmere optie. Die kan het lek opsporen en heeft een beter zicht op de situatie. Het beste is om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.

    Omdat je een lek helemaal niet in de hand hebt, komen de verzekeringen hier tussen. Op premies voor vochtbestrijding hoef je waarschijnlijk niet te rekenen, maar proberen mag altijd. Voor de reparatie van sommige vochtproblemen, maak je aanspraak op een overkoepelende renovatiepremie. Meestal gaat het dan wel over opstijgend of insijpelend vocht.

    Controleer zeker wat de exacte oorzaak van je vochtprobleem is en zorg dat je zoveel mogelijk bewijzen hebt. Dat bepaalt in grote mate of de brandverzekering wel of niet de schade uitbetaalt. Ook hier kan de hulp van een lekspecialist geen kwaad.

    Herken je deze problemen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.


    DELEN

    Logo