• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Soorten vochtproblemen

  Doorslaand vocht

  Hoe herken je het?

  Doorslaand vocht wordt ook wel regendoorslag genoemd. De naam geeft al een beetje weg wat het precies is. Het gaat om een fenomeen dat optreedt als neerslag in de buitenmuren trekt. Via die buitenmuren dringt het vocht door naar de spouw. Van daar kruipt het verder richting de binnenmuren. Op die manier krijgen zowel je interieur als de buitenschil van je huis last van serieuze vochtvlekken en schimmels. En daar blijft het niet bij.

  Regendoorslag is een vochtprobleem dat regelmatig voorkomt, meestal als de buitenmuren poreus of beschadigd zijn. Zeker gebouwen die wat ouder zijn krijgen er vroeg of laat mee te maken. Maar ook gevels die gewoon heel veel regen moeten verduren, zijn kanshebbers.

  Hoe je weet of je met doorslag zit? Als je de volgende aanwijzingen opmerkt, mag je vrij zeker zijn van je zaak:

  • Beschadigingen of witte aanslag op het metselwerk aan de buitenkant van je huis.
  • Natte plekken bij de dakgoten en de raamdorpels. Soms zie je ook zwarte vegen op plaatsen waar veel regen invalt.
  • Onregelmatige vochtvlekken die vrij hoog op de binnenmuur zitten. Het is ook mogelijk dat die plekken over heel de oppervlakte te zien zijn.

  Nog andere tips zijn loskomend behang, schade aan het pleisterwerk, een hoge luchtvochtigheid, muffe geurtjes, opkrullend hout, enzovoort. Die symptomen komen wel voor bij de meeste vochtproblemen. Ze wijzen er dus niet per se op dat je te maken hebt met doorslag.

  We geven je die verschillende kenmerken wel mee, maar in praktijk is het moeilijk om vast te stellen of het effectief om doorslaand vocht gaat. Veel vochtproblemen hebben min of meer dezelfde eigenschappen. Regendoorslag lijkt vooral hard op opstijgend vocht, wat nogal verwarrend kan worden. Zeker als je last hebt van beide fenomenen. Dan valt het ene heel moeilijk van het andere te onderscheiden.

  Merk je echt aan de buitenschil van je woning dat er iets aan de hand is? Dan mag je er wel vrij hard van uitgaan dat het om doorslaand vocht gaat. Om uitsluitsel te geven, kan je best een professional inhuren. Zo weet je ook meteen hoe ernstig de situatie is.

  doorslaand vocht

  Wat zijn de oorzaken?

  Doorslaand vocht heeft ontelbare oorzaken. Vaak ligt het probleem bij de buitenmuren. Normaal nemen die amper regenwater op, maar misschien zijn ze door de jaren heen poreus geworden. Of op één of andere manier beschadigd geraakt. Dan nemen muren wél water in overvloed op.

  Hoe ouder je huis is, hoe groter de kans dat je last krijgt van doorslagregen. Maar ook bij nieuwe(re) huizen treedt het fenomeen vaak op. Een kapotte dakgoot of verkeerd afgewerkte muur zijn vaak al genoeg om problemen te krijgen met hemelwater.

  Andere mogelijk oorzaken zijn:

  • lekkages,
  • doorhangende dakgoten,
  • ontbrekende lekdorpels,
  • gescheurd metselwerk,
  • fouten in de dakoversteek,
  • wisselende weersomstandigheden,
  • spleten tussen het kozijn en de gevel.

  Kort samengevat: zodra er ook maar een sluipweggetje in je buitenmuren zit, geraakt de regen binnen. En zit je in geen tijd met doorslaand vocht in huis.

  Wat zijn de gevolgen?

  Net als alle soorten vocht heeft doorslaand vocht zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:

  Vooral in de winter is doorslaand vocht een risico. Het vocht in je gevel begint dan natuurlijk te bevriezen, waardoor het uitzet. Dat leidt tot nog meer scheuren en barsten in je muren. En mogelijk nog meer water dat zijn weg naar binnen vindt.

  We kunnen dus zeggen dat het fenomeen na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis vermindert door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt de waarde van de woning eronder.

  Daarnaast is vocht in huis ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.

  Ook je energierekening zal niet gelukkiger worden van het doorslaand water. In de eerste plaats omdat je meer begint te stoken. Je woning voelt door al die nattigheid natuurlijk ijskoud aan. In de tweede plaats omdat de regendoorslag op den duur je isolatiematerialen beschadigt. Zo ontsnapt steeds meer warmte uit je woning, waardoor je ook weer meer gaat stoken.

  Het is dus in je voordeel om het probleem zo vlug mogelijk aan te pakken. Gebruik daarvoor wel duurzame oplossingen. Je buitenmuren van nieuw metselwerk voorzien raden we bijvoorbeeld af. Het helpt de situatie wel even, maar lost het niet op. Het vocht komt na een paar maanden weer terug.

  Hoe behandel je het?

  Hoe bestrijd je die doorslaande nattigheid op een betrouwbare manier? Er bestaan 3 methodes om het fenomeen te behandelen:

  Ook de binnen- en buitenmuren isoleren helpt de zaak. Zo verberg je trouwens meteen de aangerichte schade. Je combineert die isolatie wel best met één van de bovenstaande oplossingen. Let er op dat je geen koudebruggen creëert tijdens de installatie. Dat zijn zwakke plekken in de muren op plaatsen waar de thermische isolatie niet doorloopt. Zo vinden koude lucht en regen toch hun weg naar binnen, wat voor weer dezelfde problemen zorgt.

  Hoeveel kost het?

  Allemaal goed en wel, maar wat betaal je om die vochtvlekken de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het probleem en wie het klusje uitvoert.

  Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is natuurlijk de slimste optie. Het beste is dan om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.

  Omdat je veronderstelt bent doorslaand vocht min of meer in de hand te hebben, komen de verzekeringen hier niet tussen. Ook op premies voor vochtbestrijding hoef je niet te rekenen.

  Heb je daar toch je twijfels over? Of ben je niet 100 procent zeker dat het (alleen) om regendoorslag gaat? Controleer dan zeker wat de exacte oorzaak is, desnoods met de hulp van een lekzoekbedrijf. Wie weet vallen de problemen toch onder de brandverzekering?

   

  Herken je deze problemen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.


  DELEN

  Logo