• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Vochtbestrijding

  Doe het zelf vs expert

  Wat is het slimst?

  Wil je geen gedoe maken van je vochtprobleem en gewoon zelf de klus klaren? Het hangt sterk af van je ervaring en het soort probleem of dat wel een goed idee is. Over het algemeen raden we aan een vakman of -vrouw in te schakelen. Die weet veel beter wat er aan de hand is en wat eraan te doen valt.

  Zelf aan de slag gaan is op zich wel goedkoper. Maar of de kwaliteit daar niet onder lijdt? Plus, als een expert achteraf de foutjes moet rechtzetten, kom je nog steeds op een serieus prijskaartje uit.

  Toch vastberaden om als leek de touwtjes in handen te nemen? Oké, als het om een oppervlakte van minder dan 3 vierkante meter gaat. Niet dat we je iets willen verbieden, een groter gebied aanpakken is gewoon niet echt veilig. Sommige karweien brengen zelfs de stabiliteit van je huis in gevaar als ze niet goed gedaan worden. Het beste blijft om geen risico te nemen, tenzij je echt weet wat je doet.

  Een expert inschakelen?

  Meestal raden we je aan een professional te contacteren. Ook al kan je zelf schimmels, zwammen en andere nare gevolgen van water in huis wegkrijgen, de achterliggende oorzaak blijft. En zorgt op termijn voor meer en meer miserie. Als je het toch zelf probeert en na verloop van tijd merkt dat het probleem toch niet is opgelost, komen er nog extra kosten bij omdat de expert jouw fouten moet rechtzetten. Het is dan ook beter om meteen een professional in te schakelen als je met grote vochtproblemen zit.

  Herken je deze problemen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.

  Toch zelf proberen?

  De enige soort vochtbestrijdingsmethode die meestal vrij goed afloopt, is muren injecteren. Die techniek gebruik je tegen opstijgend vocht en is vrij gemakkelijk toe te passen. Zeker als je een handige Harry of Henriëtte bent, levert het niet te veel miserie op. Wees wel gewaarschuwd: zorg dat je weet waar je mee bezig bent of je zal nadien enkel meer problemen hebben!

  Je muren injecteren doe je met een speciale vochtwerende vloeistof of gel. Die kan je gewoon in een doe-het-zelfzaak vinden. Over het algemeen werkt de gel sneller, maar veel hangt ook af van het soort probleem. Onderzoek dus even wat het beste idee is voor jouw muren.

  Kijk eventueel bij vochtbestrijders welk middeltje zij gebruiken. Ze weten sowieso welke producten kwalitatief zijn en zorgen voor een oplossing op lange termijn. Verder heb je ook de volgende zaken nodig:

  • Mortel
  • Stofzuiger
  • Trechters
  • Injectiebuisjes
  • Beschermfolie
  • Metaaldetector
  • Boormachine
  • Boor van 14 tot 20 millimeter

  Heb je al die materialen bij elkaar? Dan kan je aan de slag. Wij leggen stap per stap uit wat je te doen staan.

  Stap 1: Herstel het metselwerk

  Zitten er scheuren of spleten in je muur? Repareer ze voor je aan de klus begint. Anders loopt het injectiemiddel gewoon weg.

   Stap 2: Bescherm de muren

  Leg een laag beschermfolie tegen de getroffen muur. Doe dat op zo’n manier dat je de vloer beschermt tegen morsen en vuiligheid.

  Stap 3: Boren maar

  Teken op de muur af waar je gaten gaat maken. Die moeten op ongeveer een halve meter hoog komen. Ze moeten tussen de 14 en 20 millimeter groot zijn.

  Boor de holtes in een hoek van 10 tot 30 graden, zodat het product naar beneden kan stromen. Zorg dat je zeker niet dieper gaat dan twee derden van de muurdikte. Tussen elke holte moet 10 tot 15 centimeter zitten.

  Stap 4: Het injecteren

  Begin niet zomaar met de vloeistof of gel in te spuiten. Zuig eerst alle stof en vuiligheid op, zodat niets in de gaten blijft hangen. Plaats dan de speciale injectiebuisjes in de holte.

  Stop een trechter in de buisjes en laat het vochtwerend middel voorzichtig lopen. Geef het even de tijd goed in de muur te trekken. Het kan zijn dat je dat proces een paar keer moet herhalen, afhankelijk van de vochtigheid van  de wand.

  Als de taak volbracht is en de muren netjes opgedroogd zijn, vul je de gaten op met mortel.

  Stap 5: De spouwmuur

  Als je een spouwmuur hebt, dan moet je dat proces na (minstens) een halfjaar nog eens uitvoeren op de buitenmuur. Of omgekeerd, te zien welk deel je eerst aangepakt hebt. Pas daarna mag je de wand opnieuw schilderen of behangen.

  Denk eraan dat de binnenmuur dikker is dan de buitenmuur. Boor de gaten dus niet op dezelfde diepte.

  Stap 6: Probleem opgelost?

  Pas als het vochtwerend product volledig uitgehard is, kan je definitief vaststellen of het probleem opgelost is. Dat duurt wel een tijdje soms één tot twee jaar.

  Niet vergeten

  Lees eerst de handleiding van de fabrikant van het injectiemiddel er nog eens op na. Misschien stelt die een lichtjes andere aanpak voor. Dan is het belangrijk die te volgen. Als de producten verkeerd toegepast worden, is de volledig behandeling nutteloos.


  DELEN

  Logo