• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Soorten vochtproblemen

  Bouwvocht

  Hoe herken je het?

  Bouwvocht is een specifiek probleem dat opduikt na de bouw of renovatie van een woning. Het gaat om overtollig vocht dat achterblijft na de werken. En niet zo’n beetje: maar liefst 3.000 tot 5.000 liter stapelt zich op in je gloednieuwe stulpje.

  Meestal komt dat omdat bouwen of verbouwen in fases gebeurt. Dan wordt de werf meer blootgesteld aan:

  • Diverse weersomstandigheden. Zonder de nodige bescherming geraken wind en regen overal aan.
  • Specifieke materialen die met water worden gemend, zoals cement of beton. Wanneer dergelijke materialen uitdrogen en verharden, komt dat vocht in de lucht terecht. Waarna het de bouwmaterialen intrekt.

  Daarbij moet je ook rekening houden met ons kille klimaat. Drogen gaat niet bepaald vlug, waardoor nog meer nattigheid de kans ziet in materialen te trekken.

  Na de bouw zit dus heel wat vocht in de muren, vloeren en het plafond. Hoewel het niet erg praktisch is, wacht je beter voor je je nieuwe/vernieuwde woning intrekt. Tussen de bouw en de verhuis moet zeker een halfjaar zitten, zodat alles de tijd krijgt goed te drogen. Ook de afwerking van je woning wordt best zo lang uitgesteld. Anders begint verf te bladeren, behang los te laten, hout te krommen, enzovoort.

  Uitstellen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Als je toch al eerder in het pand gaat wonen, let dan op dingen als:

  Zo’n zaken vormen duidelijke aanwijzingen dat je met een teveel aan bouwvocht zit. Hoewel. We geven je die symptomen wel mee, maar in praktijk is het niet altijd gemakkelijk om te bepalen of het effectief om bouwvocht gaat. Veel vochtproblemen hebben min of meer dezelfde kenmerken. Om uitsluitsel te geven, kan je best een professional inhuren. Zo weet je ook meteen hoe ernstig de situatie is.

  Een keer het vaststaat dat je met bouwvocht in huis zit, pak je het best zo snel mogelijk aan. Anders bestaat de kans dat andere (afwerkings)materialen zich ook volzuigen met vocht.

  bouwvocht bij een raam

  Wat zijn de oorzaken?

  Zoals hierboven gezegd, zijn er eigenlijk 3 boosdoeners:

  • Slechte weersomstandigheden, wat in ons landje al eens graag voorvalt. Zonder de nodige bescherming geraken wind, sneeuw, mist, regen, hagel en zelfs dauw op heel de werf.
  • Specifieke materialen die met water worden gemend. Denk maar aan cement, chape of beton. Wanneer dergelijke materialen uitdrogen en verharden, zoekt het water zich weer een weg naar buiten. Zo begint zich vocht te verspreiden over heel je woning. Het gevolg is een hoge vochtconcentratie in huis, en alles dat ermee samen hangt.
  • We leven niet bepaald in een warm klimaat. Drogen gaat langzaam, waardoor nog meer nattigheid de kans ziet in de materialen te trekken.

  Bouwvocht komt voor bij zowel nieuwbouwwoningen als bij gerenoveerde huizen. We zien het fenomeen wel vaker optreden bij nieuwe panden. Die werden over het algemeen meer blootgesteld aan de verschillende weersomstandigheden tijdens de bouw, plus er wordt iets vaker met materiaal als beton en chape gewerkt.

  Wat zijn de gevolgen?

  Net als alle soorten vocht heeft bouwvocht zo z’n gevolgen. En geen al te plezierige. Je woning krijgt onder de volgende verschijnselen te lijden:

  Bouwvocht vermindert na een tijdje de duurzaamheid en kwaliteit van je huis door de vele schade die het aanricht. Bovendien daalt je wooncomfort erdoor. En natuurlijk lijdt de waarde van de woning eronder.

  Daarnaast is vocht in huis ook voor de gezondheid niet erg aan te raden. Het zorgt voor allergieën, stramme spieren, pijnlijke gewrichten en problemen met de luchtwegen. Allemaal dingen die je beter voorkomt dan geneest.

  Hoe behandel je het?

  Het beste is natuurlijk bouwvocht zo veel mogelijk proberen tegen te gaan. Dat lukt vooral door een open bouwconstructie te vermijden. Met andere woorden: zorg dat je gevel en dak gesloten zijn. Scherm ze desnoods een tijdje af, zodat water moeilijk je toekomstige thuis binnengeraakt.

  Huur tijdens of na de werken eventueel een expert in die kijkt hoe de situatie in jouw woning is. Hoe vroeger je maatregelen neemt en/of oplossingen zoekt, hoe minder groot de vochtproblemen zullen zijn.  Ook meer subtiele moeilijkheden komen dan vlug aan het licht.

  Gelukkig betekent bouwvocht niet per se dat je drastische maatregelen moet nemen. Zelfs als dat wél het geval is, hoef je je geen al te grote zorgen te maken. ’t Is te zeggen, het zal je waarschijnlijk wel een centje kosten. Maar bouwvocht valt tenminste goed te behandelen. En wel op de volgende manieren.

  1) Natuurlijk drogen 

  Tijdens de lente- en zomermaanden is het mogelijk je huis op een natuurlijke manier te laten drogen. Zet ramen en deuren zoveel mogelijk open en zorg dat er constant geventileerd wordt. Plaats meubels op minstens 5 centimeter van de muur, zodat die ook goed droogt. Zo geraak je al van ongeveer 80% van het vocht af.

  Een handige, gratis, maar ook tijdrovende oplossing. Het klusje duurt gemakkelijk 18 maanden. En de zomer duurt natuurlijk niet zo lang.

  2) Bouwdroger

  Wil je een snellere aanpak, dan maak je gebruik van een bouwdroger. Dat is een machine die in je woning  wordt geplaatst en daar de vochtige lucht opneemt. Om het gemakkelijk uit te leggen: de lucht wordt herleid tot water, dat daarna opgevangen wordt in een soort bak. Vandaar dat de bouwdroger ook al eens een ontvochter wordt genoemd. In enkele maanden of zelfs weken is je vochtprobleem volledig opgelost. Wees er wel een beetje voorzichtig mee: als de machine te snel droogt, dan ontstaan er scheuren in de muren.

  Een bouwdroger mag je natuurlijk gewoon combineren met natuurlijke opdroging. Dat is zelfs het meest efficiënte systeem.

  Niet vergeten: als het kouder is dan 12°C, moet je de bouwdroger combineren met een warmtepomp. Die warmt de frisse lucht op, zodat de waterdamp gefilterd kan worden.

  Maar hoe weet je nu dat je huis droog genoeg is? Dat hangt natuurlijk sterk af van de grootte en van hoeveel vocht erin verstopt zit. Het is niet omdat de muren er niet nat uitzien, dat het probleem opgelost is. Het is geen slecht idee om aan een professional te vragen hoe lang het proces zal duren in jouw situatie. Als de bouwdroger in 24 uur tijd 1 centimeter water opvangt, dan weet je in elk geval zeker dat je goed zit.

  3) Geleidelijk opwarmen

  De bouwdroger combineren met het voorzichtig opwarmen van je woning is ook best efficiënt. Verwarm in de eerste week alle ruimtes op 17 graden. Schakel daarna over op 18, de week daarop 19, dan 20.

  Hoger dan 20 graden ga je beter niet, dan loop je toch maar het risico op krimpscheuren en andere beschadigingen.

  bouwdroger

  Hoeveel kost het?

  Allemaal goed en wel, maar wat betaal je om die vochtvlekken de wereld uit te helpen? Dat hangt sterk af van de gekozen oplossing, de omvang van het probleem en wie het klusje uitvoert.

  Het goedkoopste is zelf het probleem behandelen. Een erkende professional om hulp vragen, is natuurlijk ook een slimme optie. Het beste is dan om bij verschillende experts een offerte aan te vragen en die te vergelijken.

  Omdat je bouwvocht min of meer in de hand hebt, komen de verzekeringen hier niet tussen. Ook op premies voor vochtbestrijding hoef je niet te rekenen.

  Heb je daar toch je twijfels over? Of ben je niet 100 procent zeker dat het (alleen) om bouwvocht gaat? Controleer dan zeker wat de exacte oorzaak is, desnoods met de hulp van een lekzoekbedrijf. Wie weet vallen de problemen toch onder de brandverzekering?

   

  Herken je deze problemen? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.


  DELEN

  Logo