• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Oplossingen bij vochtproblemen

    Oplossingen: Muren onderkappen

    Wat is muren onderkappen?

    Voor wie zijn of haar vochtprobleem liever niet met chemische stoffen oplost, is onderkapping ideaal. Muren onderkappen is vooral handig om opstijgend water te behandelen. Dat wordt veroorzaakt door nattigheid die een weg omhoog zoekt vanaf het grondniveau. De muur iets boven de vloer onderkappen werkt heel efficiënt tegen het probleem.

    Onderkappen wordt ook wel onderzagen genoemd. Wat houdt het precies in? Wel, je pakt de benedenverdieping meter per meter aan. Eerst maak je een zaagsnede van 100 centimeter. Die loopt horizontaal, op zo’n 2 centimeter van de grond. In de gleuf  breng je een vochtscherm in, samen met speciale mortel. Dicht daarna de muur met cement. Maak pas dan de volgende snede.

    Een lastig werkje, vooral omdat het de stabiliteit van je huis in gevaar kan brengen. Daarom wordt alles ondersteund door paaltjes. Een keer je de volledige toer van je woning gemaakt hebt, is het de bedoeling dat je een waterkeringssysteem gecreëerd hebt.

    Een wátsysteem? Een waterkeringssysteem is een vochtwerende laag van kunststof of roofing die waterpas op de bouwstenen wordt geplaatst. Dat gebeurt op grondniveau. De laag moet ervoor zorgen dat het bodemvocht niet in het metselwerk trekt.

    Het zijn vooral oudere woningen die nog geen waterkerende laag hebben. Vanaf de jaren ’50 werd het principe langzaam ingevoerd. Pas rond 1980 werd het echt gewoonte om goed werkende keringen te installeren.

    Dit soort vochtbestrijding wordt dan ook vooral gebruikt bij grote renovatiewerken. In de eerste plaats omdat het vooral bij oude(re) huizen nodig is. In de tweede omdat het een heel omslachtig en secuur werk is.

    Onderkappen is een dure, tijdrovende en intensieve behandeling. Maar het heeft één gigantisch voordeel: als het professioneel gedaan is, verdwijnt het vochtprobleem voorgoed.

    muren onderkappen

    Wat kost het?

    Hoe hoog het prijskaartje precies ligt, valt moeilijk in te schatten. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de omvang van het vochtprobleem, de grootte van de muren en de gebruikte materialen.

    Vraag je een professionele vochtbestrijder om de klus te klaren, dan betaal je gemiddeld 100 euro per vierkante meter.

    Wil je liever zelf de muur onderzagen? Dat raden we niet aan, maar het kan. Toch als je een handige Harry of Henriëtte bent. Op zich is het natuurlijk goedkoper om zo’n klus in je eentje op te knappen. Alleen ben je dan niet 100% zeker van de kwaliteit van het werk.

    Vergeet ook niet dat je waarschijnlijk recht heb op de Vlaamse renovatiepremie als je een professional inhuurt. Dat haalt de factuur toch al 20 tot 30 procent naar beneden. (Bij een minimumbedrag van 2.500 euro zonder btw.) Daarvoor moet je natuurlijk wel aan enkele voorwaarden voldoen.

    Sowieso is het slimste bij deze tactiek om iemand te vragen die de nodige expertise heeft. Het gaat hier om een lastig werk dat de stabiliteit van je huis in gevaar kan brengen. Ook scheuren en kieren ontstaan vlug als je niet goed weet waar je mee bezig bent.

    Hoe doe je het?

    Ben je ervaren genoeg om zelf te onderzagen? Dan geven we je toch nog even een klein stappenplan mee. Vergis je niet. Het klinkt als een vlug te klaren karwei, maar is het allesbehalve.

    Stap 1: De muur onderkappen

    Maak een horizontale zaagsnede van 100 centimeter op één tot drie centimeter boven de vloer. Werk voorzichtig en stukje per stukje, zodat je woning niet inzakt.

    Stap 2: Het vochtscherm

    Nu begin je met het plaatsen van de vochtkering. Qua materialen heb je keuze uit DPC folies, halfstijve vochtschermen, roestvrije metalen golfplaten en vochtwerende hydraulische mortel.

    Zorg ervoor dat elke plaat voldoende overlapt met de vorige. Anders wordt het optrekkend water niet goed tegengehouden.

    Stap 3: Vul de gleuf op

    Vul de snede nog op met mortel. Begin dan pas aan de volgende meter. Zo werk je in fases van telkens 100 centimeter.

    Stap 4: De afwerking

    Eenmaal alles volbracht en opgedroogd is, kan je de wanden weer behangen of beschilderen.


    DELEN

    Logo