• NL
 • FR
 • Vochtinfo > Vochtbestrijding

  Lekdetectie

  Hoe werkt lekdetectie?

  Waterschade kan door zowat alle mogelijke vochtproblemen ontstaan. Heel vaak is een lek in een van de leidingen de boosdoener. Elk huis heeft een heel uitgebreid systeem met waterleidingen én een even uitgebreid verwarmingssysteem. Buizen zitten overal, van in de muren tot in de vloeren. Het gebeurt dat eentje breekt. Over het algemeen merk je wel vlug dat er iets niet klopt, maar het zijn de verborgen lekkages die voor de grootste miserie zorgen. Als bijvoorbeeld een buis diep weggestoken achter de wanden begint te lekken, duurt het gemakkelijk maanden tegen dat je er iets van merkt. Dan is het natuurlijk al een vergaand probleem. En is er enorm veel water verloren gegaan.

  Om een lek te lokaliseren, laat je best een detectie doen. Zo heb je zekerheid over het hoe en waar van de lekkage. Wat houdt zo’n onderzoek precies in? Een expert spoort met speciale apparatuur lekken op die anders niet te zien zijn. Hij of zij gebruikt daarvoor een infraroodcamera, ultrasone detectie, endoscopie, een vochtmeter en een druktest. Zo wordt de exacte locatie van het probleem opgespoord.

  Hoe lang dat proces duurt? Lekdetectie is heel precies en wordt uitgevoerd over de volledige woning. De specialist zal dus zeker een paar uur bezig zijn. Na afloop krijg je een rapport met alle bevindingen en professioneel advies over de beste aanpak.

  Wat kost lekdetectie?

  Voor een volledige lekdetectie betaal je gemiddeld 300 à 400 euro. Dat is een degelijk tarief, als je bedenkt hoeveel werk erin kruipt. Je mag niet vergeten dat de kostprijs van de herstellingen anders heel wat hoger ligt.

  Of dat niet met de verzekeringen te regelen valt? Je woningverzekering dekt normaal de kosten van de lekdetectie. Het omvat ook een verplichte basisdekking voor eventuele materiële schade na een lekkage. Hou er wel rekening mee dat alleen de herstelling van de vervolgschade wordt terugbetaald, niet die van het lek. Vergeet zeker geen foto’s te nemen als bewijs en hou alle facturen goed bij.

  De verzekeringsmaatschappij zal nagaan of je zelf niet schuldig bent aan de waterschade. Als je je leidingen bijvoorbeeld niet of slecht onderhouden hebt, dan speelt de schuldvraag in hun voordeel.


  DELEN

  Logo