• NL
  • FR
  • Vochtinfo > Oplossingen bij vochtproblemen

    Oplossingen: Muren impregneren

    Wat is impregneren?

    Je muren impregneren wordt ook wel eens hydrofuge genoemd. Het is vooral een handige oplossing als je last hebt van doorslaand vocht. Dat is een fenomeen waarbij regen je muren intrekt en zo voor heel wat miserie binnen- en buitenshuis zorgt. Je ziet het vooral bij beschadigde of poreuze gevels.

    Hoe zit impregnatie precies in elkaar? Het is eigenlijk een vrij simpel proces. Er wordt een waterafstotende vloeistof op de buitenmuur aangebracht. Dat middeltje dringt diep in de poriën van de stenen en laat een laag achter die water afstoot. Zo geraakt het vocht niet langer van buitenaf in je muren. Het vormt ook bescherming tegen vuil, mos en algen.

    muren impregneren

    Waarom impregneren?

    Hydrofuge is niet alleen een manier om vochtproblemen op te lossen, maar ook om ze te voorkomen. De waterafstotende laag zorgt er preventief voor dat geen regen nog in jouw buitenmuren dringt. Het enige probleempje is dat de methode geen lang leven beschoren is.

    Hoe lang de vloeistof je gevel beschermt, hangt van verschillende factoren af. Hoeveel regen krijgt je woning precies te verduren? Hoe oud is je gevel? Welk product heb je gebruikt? Over het algemeen mag je ervan uitgaan dat je muren om de 10 jaar een nieuw laagje nodig hebben.

    Impregneren kan je ook doen bij een betonnen vloer. Dat is zowat hetzelfde systeem als bij een gevel: je brengt gewoon een beschermend, onzichtbaar laagje aan dat diep in het beton dringt.

    Wat kost het?

    Hoe hoog het prijskaartje precies ligt, valt moeilijk in te schatten. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld de omvang van het vochtprobleem, de grootte van de muren en de gebruikte materialen.

    Vraag je een expert om de klus te klaren, dan betaal je gemiddeld 8 tot 12 euro per vierkante meter.

    Wil je zelf de gevel impregneren? Als je een handige Harry of Henriëtte bent, is het zeker een voordelige manier. Doe het wel alleen als je weet waar je mee bezig bent.

    Stap 1: Controleer de muur

    Ga even na of de buitenmuur niet vervuild of beschadigd is. Anders verliest de vochtwerende vloeistof zijn effect. Zie je toch wat mankementen? Reinig en/of herstel ze dan grondig. Geen mos, alg of barst mag nog te zien zijn.

    Hydrofugeer de gevel wel alleen als hij ervoor geschikt is. Crepi, baksteen of hout reageren prima op de behandeling, maar dat geldt niet voor elk materiaal.

    Stap 2: Zorg voor bescherming

    Scherm ramen en deuren af met een plastiek folie. Eventueel zelf handschoenen en een mondmasker dragen, kan zeker geen kwaad.

    Stap 3: Het impregneren zelf

    Breng het middel met een speciale sproeier aan. Zo’n impregneervloeistof vind je gewoon in de doe-het-zelf-zaak. Je hebt keuze tussen chemische en biologische producten. Het belangrijkste is dat je voor kwaliteit kiest, dan blijft je gevel langer beschermd.

    Let op: begin niet aan het karwei bij nat weer of vriesweer. Het beste is in de lente of de zomer aan de slag te gaan.


    DELEN

    Logo